2011. november 18., péntek

Egy tökéletes névnap éjszakája

Kifogástalan ünnepi menüt szerettem volna tálalni. Egy kifogástalan hétköznap este. :)
Exkluzívat és egyedit, ahogy az az alkalomhoz, a személyhez és persze valahol a séfhez is illett. 
A legszebb az egészben, hogy némi gondolkozás, mint előkészület -, valamint egy kis kreativitás után sóhajtva nem is akármilyen étlap született meg félig-meddig partizán gyakorlatra szert tett szemeim előtt. Így gondoltam: nosza hát, vasmacskát fel, hisz' olyat - még - úgy sem eszünk, s irány a kulináris kalandok kedv - és kaland mezeje. Innen is egy kis ötlet, onnan is egy kis gyakorlat és nem sokára mindenki ügyes gasztro lábnyomodban lakmározhat.



A menü...

Sexi Szardínia
(pikáns pástétom pirítóssal)



Hozzávalók 4 személyre

  • 100 g szardínia (növényi olajban)
  • 2 kávés kanál mustár
  • 2 kávés kanál piros paprika
  • só (ízlés szerint) 
  • bors (ízlés szerint)
  • egy kis fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • extra szűz oliva olaj szárazság esetén


Villával nyomkodd szét alaposan a halat. 
Ezek után keverd el benne a vöröshagymát, a mustárt, a piros paprikát, a sót és a borsot. 
Végül az állagtól függően öntsd fel extra szűz oliva olajjal és ismét nyomkodó mozdulatokkal pépesítsd egyenletesre a masszát.
Frissen készített, háromszög toasttal tálald.






Ínyenc csirkecomb
(exkluzív ketchupos-mézes-mustáros szósz)



Hozzávalók 4 főre

  • 8 közepes nagyságú csirkecomb
  • margarin
  • 2 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma
  • 1,5 dl ketchup (ennek a fele lehet csípős ketchup)
  • 1 dl félédes vörös bor
  • 1 dl félédes fehér bor
  • 2 kávéskanál mustár
  • 2 gerezd tört fokhagyma
  • 2 kiskanál méz
  • bors

Vajazd ki a tűzálló tál(akat) /jénai/, majd fektesd bele a 8, alulról besózott csirkecombot.
Alufóliával letakarva 40 percig, 200°C süsd.
Ezután kend meg a mártással. Ehhez diónyi vajon süsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a ketchupot, a borokat, a mustárt, a fokhagymát, a mézet, a sót és a borsot.
Néhány perces forralás után a félig sült csirkecombokat kend meg és a sütőbe visszatolva süsd egészen sötét pirosra.
(Vigyázz, mert a méztől könnyen odakap!)

A köret

Köretnek tört burgonyát kínálhatsz hozzá. 
Hámozz meg 6-8 közepes burgonyát, kockázd fel, majd vízben puhára főzd meg. 
2 nagy evőkanál tejföllel és 5 dkg margarinnal keverd-, majd törd össze.


Édes November
(eredeti vanília fagylalt rumos meggyöntettel locsolva, mézes keksszel körítve)



Hozzávalók 2 főre

  • Carte D'or vanília jégkrém (ha csalni szeretnél :))
  • 1 teáskanál rum aroma
  • Danone Görög joghurt meggyöntete! (nem tudsz kiválóbbat készíteni!)
  • mézes keksz (ha vásárolod, a Detki mesét ajánlom!)
Energia takarékos módban, tehát ha nem magad készíted a vanília fagylaltot:
Három gombócra öntsd rá a felforralt meggyszószt. Fontos, hogy az aromát csak a forralás végén öntsd bele, nehogy elpárologjon az alkohol.
A keksszel díszített edényen tálaljuk.


Jó étvágyat, ötletelést és nevetést nektek is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése