Kifogástalan ünnepi menüt szerettem volna tálalni. Egy kifogástalan hétköznap este. :)
Exkluzívat és egyedit, ahogy az az alkalomhoz, a személyhez és persze valahol a séfhez is illett.
A legszebb az egészben, hogy némi gondolkozás, mint előkészület -, valamint egy kis kreativitás után sóhajtva nem is akármilyen étlap született meg félig-meddig partizán gyakorlatra szert tett szemeim előtt. Így gondoltam: nosza hát, vasmacskát fel, hisz' olyat - még - úgy sem eszünk, s irány a kulináris kalandok kedv - és kaland mezeje. Innen is egy kis ötlet, onnan is egy kis gyakorlat és nem sokára mindenki ügyes gasztro lábnyomodban lakmározhat.
A menü...
(pikáns pástétom pirítóssal)
Hozzávalók 4 személyre
- 100 g szardínia (növényi olajban)
- 2 kávés kanál mustár
- 2 kávés kanál piros paprika
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- egy kis fej vöröshagyma apró kockára vágva
- extra szűz oliva olaj szárazság esetén
Villával nyomkodd szét alaposan a halat.
Ezek után keverd el benne a vöröshagymát, a mustárt, a piros paprikát, a sót és a borsot.
Végül az állagtól függően öntsd fel extra szűz oliva olajjal és ismét nyomkodó mozdulatokkal pépesítsd egyenletesre a masszát.
Frissen készített, háromszög toasttal tálald.
Ínyenc csirkecomb
(exkluzív ketchupos-mézes-mustáros szósz)
Hozzávalók 4 főre
- 8 közepes nagyságú csirkecomb
- margarin
- 2 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma
- 1,5 dl ketchup (ennek a fele lehet csípős ketchup)
- 1 dl félédes vörös bor
- 1 dl félédes fehér bor
- 2 kávéskanál mustár
- 2 gerezd tört fokhagyma
- 2 kiskanál méz
- só
- bors
Vajazd ki a tűzálló tál(akat) /jénai/, majd fektesd bele a 8, alulról besózott csirkecombot.
Alufóliával letakarva 40 percig, 200°C süsd.
Ezután kend meg a mártással. Ehhez diónyi vajon süsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a ketchupot, a borokat, a mustárt, a fokhagymát, a mézet, a sót és a borsot.
Néhány perces forralás után a félig sült csirkecombokat kend meg és a sütőbe visszatolva süsd egészen sötét pirosra.
(Vigyázz, mert a méztől könnyen odakap!)
A köret
Köretnek tört burgonyát kínálhatsz hozzá.
Hámozz meg 6-8 közepes burgonyát, kockázd fel, majd vízben puhára főzd meg.
2 nagy evőkanál tejföllel és 5 dkg margarinnal keverd-, majd törd össze.
(eredeti vanília fagylalt rumos meggyöntettel locsolva, mézes keksszel körítve)
Hozzávalók 2 főre
- Carte D'or vanília jégkrém (ha csalni szeretnél :))
- 1 teáskanál rum aroma
- Danone Görög joghurt meggyöntete! (nem tudsz kiválóbbat készíteni!)
- mézes keksz (ha vásárolod, a Detki mesét ajánlom!)
Energia takarékos módban, tehát ha nem magad készíted a vanília fagylaltot:
Három gombócra öntsd rá a felforralt meggyszószt. Fontos, hogy az aromát csak a forralás végén öntsd bele, nehogy elpárologjon az alkohol.
A keksszel díszített edényen tálaljuk.
Jó étvágyat, ötletelést és nevetést nektek is! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése