2011. június 8., szerda

Szekszi kréjzi karamell feat egy kis palacshinta


Ennek a felettébb laktató finomságnak története van. A vasárnapi ebéd babgulyás volt. De nem update. Mondta Anyukám, hogy vesz hozzá fánkot. Erre én: „Muminka! Egy ilyen ütős leveshez ne vegyél már ilyen nehéz édességet.” Így sütöttünk palacsintát. Ami teljesen könnyűre sikerült. :D Főleg a máz, aminek a maradványait aztán ugye nem adod a mosogatógép martalékának. :D Nagyon, nagyon, nagyon finom!
Előre bocsátanám, hogy a teljes recept az én vegyészmérnök anyukámtól származik, így ha követed az alábbiakat, biztos sikerre tehetsz szert. Vagyis ujjat és gyomrot.


Hozzávalók (12 db-hoz)

  • 1 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz/bubis ásványvíz
  • késhegynyi só
  • lapos evőkanál cukor
Keverd habosra a tojásokat a cukorral és a sóval.
Felváltva add hozzá a lisztet és a tejet, majd alaposan dolgozd össze, hogy ne legyen csomós.
A tészta híg, tejszín sűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találod, hígítsd szódavízzel.
Keverés után kb. 1 óra hosszát pihentesd. (ilyenkor a liszt kicsit megduzzad.)
Sütés előtt még 1 evőkanál étolajat keverj a tésztába, hogy sokkal kevesebb zsiradékon tudd sütni. 
A serpenyőben forrósíts olajat. A megfelelő hőmérsékletet úgy tudod tesztelni, hogy egy csipet lisztet szórsz a serpenyőbe. Ha serceg, sütésre kész az edény.
Önts az olajra egy kis levesszedőnyi tésztát és szépen terítsd szét a serpenyő mozgatásával. 
Mindkét oldalát süsd cirmosra.


A nagybetűs szószban

6 dkg kristály cukrot piríts arany sárgára egy tiszta, zománcos edényben. (ne műanyag kanállal keverd, mert szublimálódik, tehát egyszer csak elfogy a kezedből.:))
Öntsd fel kevés vízzel (0,5dl) és főzd sziruppá.  
Ezt a szirupot tedd hozzá 4 dl tejhez és ízesítsd egy tasak vaníliás cukorral.
Egy másik edényben 2 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral és egy kávéskanál finomliszttel és 1 dl tejjel keverd csomómentesre.
A karamellás tejet forrald fel és forrón a tojássárgához öntsd hozzá.
Tedd egész apró tűzre és folytonosan keverve főzd addig, amíg sűrűsödni kezd.
Ne hagyd felforrni, mert a tojássárgája összecsomósodik benne.
Ha levetted a tűzről tégy bele 1 dkg vajat és keverd el alaposan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése