Ennek a felettébb laktató finomságnak története van. A vasárnapi ebéd babgulyás volt. De nem update. Mondta Anyukám, hogy vesz hozzá fánkot. Erre én: „Muminka! Egy ilyen ütős leveshez ne vegyél már ilyen nehéz édességet.” Így sütöttünk palacsintát. Ami teljesen könnyűre sikerült. :D Főleg a máz, aminek a maradványait aztán ugye nem adod a mosogatógép martalékának. :D Nagyon, nagyon, nagyon finom!
Előre bocsátanám, hogy a teljes recept az én vegyészmérnök anyukámtól származik, így ha követed az alábbiakat, biztos sikerre tehetsz szert. Vagyis ujjat és gyomrot.
Hozzávalók (12 db-hoz)
- 1 tojás
- 15 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz/bubis ásványvíz
- késhegynyi só
- lapos evőkanál cukor
Keverd habosra a tojásokat a cukorral és a sóval.
Felváltva add hozzá a lisztet és a tejet, majd alaposan dolgozd össze, hogy ne legyen csomós.
A tészta híg, tejszín sűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találod, hígítsd szódavízzel.
Keverés után kb. 1 óra hosszát pihentesd. (ilyenkor a liszt kicsit megduzzad.)
Sütés előtt még 1 evőkanál étolajat keverj a tésztába, hogy sokkal kevesebb zsiradékon tudd sütni.
A serpenyőben forrósíts olajat. A megfelelő hőmérsékletet úgy tudod tesztelni, hogy egy csipet lisztet szórsz a serpenyőbe. Ha serceg, sütésre kész az edény.
Önts az olajra egy kis levesszedőnyi tésztát és szépen terítsd szét a serpenyő mozgatásával.
Mindkét oldalát süsd cirmosra.
A nagybetűs szószban
6 dkg kristály cukrot piríts arany sárgára egy tiszta, zománcos edényben. (ne műanyag kanállal keverd, mert szublimálódik, tehát egyszer csak elfogy a kezedből.:))
Öntsd fel kevés vízzel (0,5dl) és főzd sziruppá.
Ezt a szirupot tedd hozzá 4 dl tejhez és ízesítsd egy tasak vaníliás cukorral.
Egy másik edényben 2 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral és egy kávéskanál finomliszttel és 1 dl tejjel keverd csomómentesre.
A karamellás tejet forrald fel és forrón a tojássárgához öntsd hozzá.
Tedd egész apró tűzre és folytonosan keverve főzd addig, amíg sűrűsödni kezd.
Ne hagyd felforrni, mert a tojássárgája összecsomósodik benne.
Ha levetted a tűzről tégy bele 1 dkg vajat és keverd el alaposan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése